Bier IPA voor de echte liefhebbers

bier ipa

Er zijn tegenwoordig bijna net zoveel biersoorten als soorten wijn. Je kunt in sommige restaurants zelfs een bierarrangement krijgen bij je gangenmenu. Bier IPA is met name erg populair, maar er zijn nog veel meer biersoorten die in de smaak vallen. Krijg jij iemand op bezoek die echt veel verstand heeft van bier? Dan wil je IPA sowieso in huis hebben.

Divers aanbod

Wat is IPA?

IPA staat voor India Pale Ale. Deze van oorsprong Engelse biersoort bevat veel meer hop dan andere soorten bier en is daardoor zeer bitter in vergelijking met de pils die je kent uit de kroeg. Dit bittere karakter is precies waarom zoveel mensen bier IPA erg op prijs stellen. Bijzonder genoeg heeft IPA vaak ook een fruitige smaak, wat die bittere smaak weer nuanceert. 

Bierstijl

Kolonisatie van de Engelsen

Het schijnt dat IPA is ontstaan in de tijd van kolonisatie door de Engelsen. Volgens de geschiedenis verlangden de Engelse aristocraten, die in India de orde bewaakten, naar het bier van thuis. Maar deze bieren waren niet te verschepen. Wanneer ze aankwamen op het land in India, waren ze niet meer te drinken. Daarom is er uiteindelijk een Britse brouwer aan het onderzoeken geslagen. Hij begon een bier te brouwen met een hoger alcoholpercentage. Hij voegde ook extra hop toe. Daardoor waren de bieren langer houdbaar. Dit bier werd heel populair in India maar het stopte daar niet. Tot op de dag van vandaag is het een zeer populaire biersoort in het Verenigd Koninkrijk en ver erbuiten.