Hoor je dat? Gehoorbescherming voor bedrijven is verplicht
Tegenwoordig moeten bedrijven gehoorbescherming beschikbaar stellen aan hun werknemers wanneer ze minimaal 8 uur per dag worden blootgesteld aan geluid boven de 80 decibel. Bij blootstelling aan 90 decibel of meer kan er namelijk al sprake zijn van permanente gehoorschade. Deze gehoorbeschermingsregel is ook opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet (ARBO), en dat is niet voor niets gedaan.
Gehoorbescherming voor bedrijven
Werknemers die vaak werken met machines met harde geluiden, dienen zichzelf te kunnen beschermen tegen mogelijke gehoorbeschadiging. Beschadiging van het gehoor kun je bij iemand herkennen aan harder praten, het harder zetten van radio of TV of moeite hebben met het volgen van een gesprek in een situatie met veel omgevingsgeluid. Je kan dit risico als werkgever minimaliseren, door naast het aanbieden van gehoorbeschermers de blootstelling aan hard geluid zoveel mogelijk te beperken en geluidsdempers voor machines aan te schaffen.
Welke bescherming?
Omdat de bedrijfsoordoppen altijd overeen dienen te stemmen met de wensen van de ARBO, zijn deze vaak op maat gemaakt. Universele oordoppen zullen ook vaak het geluid maximaal dempen, wat in een werkomgeving niet optimaal is. Op maat gemaakte bescherming zal het geluid kunnen filteren (vaak met een instelling van het aantal decibels aan achtergrondgeluid). Je kan als werknemer dus je collega’s nog verstaan en alarmsignalen kunnen horen. Een op maat gemaakte oordop zal bij frequent gebruik ook minder snel gaan irriteren of uit het oor vallen. Speciaalzaken zoals Audinc bieden oorbeschermers aan die speciaal voor het bedrijfsleven zijn ontwikkeld volgens de richtlijnen van de ARBO-wet.